was added to the project list.
×

Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis, Den Haag

Extension of the Mauritshuis Picture Gallery in Den Haag


The Mauritshuis - home to the most significant collection of works by Rembrandt and Vermeer - was converted two years ago. The measures included not only the careful renovation of the classical building occupied by the Royal Picture Gallery and dating from the 17th century, but also an extension into the neighbouring house.

Mauritshuis, Den Haag Our wall luminaire 12 886 is used in the museum. The luminaires with white lacquered finish were chosen for the staircase areas in order to blend in unobtrusively with the architecture. In the cafeteria, on the other hand, the luminaires with stainless steel show their worth.

Through the underground link to the neighbouring building, the museum has doubled its area. Space for special exhibitions is now available as the result. Another enhancement is the new library.

The hand-blown, three-ply opal glass in the luminaires produces an agreeably soft distribution of light. A good light atmosphere thus accompanies art lovers on their way to the exhibition’s highlight: the “Girl with the Pearl Earring” painted by Jan Vermeer.

Client
Mauritshuis, Den Haag

Architect
Hans van Heeswijk architects, Amsterdam

Photography
Luuk Kramer, Amsterdam
Christian van der Kooy, Den Haag

Share

Luminaires used