Centrum Kongresowe RheinMain, Wiesbaden

Charakterystyczna tożsamość w otoczeniu tradycji architektonicznej

Jak skutecznie połączyć innowacyjne centrum kulturalne mieszczące do 12 500 osób z nową i istniejącą architekturą centrum miasta? Odpowiedź na to pytanie – istotne zarówno z architektonicznego, jak i urbanistycznego punktu widzenia – daje Centrum Kongresowe RheinMain w sercu Wiesbaden. Ultranowoczesna architektura – mimo że stanowi połączenie tradycyjnych elementów konstrukcyjnych i nowoczesnego stylu budowlanego – doskonale wpisuje się w centrum miasta o dużych tradycjach architektonicznych.

Architekt Ferdinand Heide sprawdził się nie tylko dzięki projektowi budynku o przejrzystej, zalanej światłem dziennym formie. Integracja w urbanistyczne otoczenie w stolicy niemieckiego kraju związkowego Hesji powiodła się również dzięki formie fasady inspirowanej największymi budowlami jednego z najstarszych kurortów Europy. Wysokie, okalające kolumnady Centrum Kongresowego RheinMain przypominają elementy stylistyczne Wiesbadener Kurhaus i Staatstheater.

W Wiesbaden coraz większe znaczenie efektownych fasad i ich oświetlenia w ciemności jest dodatkowo podkreślone przez to, że ich konstrukcja, struktura i materiały stanowią zewnętrzne odzwierciedlenie jakości wnętrz.

Istotne znaczenie dla integracji kompleksu w tkance miejskiej, w bezpośrednim sąsiedztwie muzeum Wiesbaden i dwóch heskich ministerstw federalnych, ma jego podział na dwie części za pośrednictwem ogólnie dostępnego przejścia. Aby móc korzystać z wewnętrznej osi miasta, piesi nie muszą więc omijać budynku Centrum. Odpowiada to filozofii projektu: kompleks ma przyciągać nie tylko gości – dostęp do niego powinni mieć również mieszkańcy Wiesbaden, niezależnie od terminów imprez.

W Centrum Kongresowym RheinMain zintegrowano w sumie 45 sal i wypełnionych światłem foyer, w tym halę dla maksymalnie 9000 gości i drugą dużą salę mogącą pomieścić 3200 osób. Dodatkową elastyczność zapewniają mobilne ściany. System trybun zapewniających 3000 miejsc w dużej hali można przechowywać w garażu, który został zaprojektowany właśnie do tego celu. Dzięki doskonałej organizacji dostępu w obiekcie może się odbywać jednocześnie kilka imprez, każda z własną infrastrukturą – zarówno w halach, jak i mniejszych salach konferencyjnych. Wszystko to odpowiada ambitnemu celowi planistów: „Od zewnątrz harmonijnie współgra z bezpośrednim otoczeniem, wewnątrz mieści się najbardziej innowacyjne centrum kongresowe i kulturalne w Niemczech”.

Centrum Kongresowe jest ogrzewane za pomocą pompy ciepła zlokalizowanej pod powierzchnią podłogi. W czasie szczytowych obciążeń ciepło jest dostarczane z elektrociepłowni na biomasę. Energia elektryczna zasilająca pompę ciepła pochodzi z instalacji fotowoltaicznej zamontowanej na dachu dużej hali.

Już trzy lata przed otwarciem kompleks otrzymał Platynowy Certyfikat Niemieckiego Stowarzyszenia Budownictwa Zrównoważonego (DGNB).

Fasada Centrum Kongresowego RheinMain wykonana z wysokiej jakości materiałów w ciepłych odcieniach żółci i bieli harmonijnie wpisuje się w krajobraz centrum Wiesbaden z jego wielką architektoniczną tradycją. Duże przeszklone powierzchnie podkreślają transparencję i przejrzystość budynku. „Kamień naturalny i powierzchnie z betonu licowego uszlachetnione dodatkami z kamienia naturalnego oraz drewniane okładziny ścian sal to materiały obecne w centrum kongresowym”, objaśnia Biuro Architektoniczne Ferdinand Heide odpowiedzialne za projekt.

Filary nośne metalowo-szklanych elementów posiadają na zewnątrz wentylowaną, izolowaną cieplnie kamienną wykładzinę. Cokoły, filary i dach kolumnad to elementy prefabrykowane z betonu licowego, które dzięki dodatkom z kamienia naturalnego i szorstkowaniu zyskały wygląd kamienia naturalnego. Akcentujące oświetlenie skomplikowanych fasad podkreśla wartość materiałów nawet w ciemności. Dopasowanie powierzchni i kolorystyki do oświetlenia ultranowoczesnej bryły w imponujący sposób kształtuje krajobraz miejski Wiesbaden.

Jak płynnie połączyć nowy, innowacyjny budynek, taki jak Centrum Kongresowe RheinMain, z istniejącą architekturą? Biuro architektoniczne Ferdinand Heide określa swoje rozwiązanie mianem „zasady warstwowości. Przylegająca przestrzeń publiczna – może to być plac lub park w bezpośrednim sąsiedztwie – znajduje kontynuację w kolumnadach Centrum Kongresowego, przechodzi w strefy foyer i stamtąd do sal konferencyjnych”.

Do podkreślenia tej struktury architektonicznej na zewnątrz, a tym samym w strefie przejściowej pomiędzy nowym kompleksem a istniejącą architekturą, do podziału przestrzeni i oświetlenia w ciemności idealnie nadają się elementy oświetleniowe BEGA. Porządkują one przestrzeń zewnętrzną i kierują ruchem ludzi na placach takich jak ten przed Centrum kongresowym. Elementy oświetleniowe stanowią również kontynuację formy sześciennych kolumn w kolumnadach i harmonijne połączenie pomiędzy reprezentacyjnym placem z przodu a strefą wejścia Centrum Kongresowego.


Inwestor TriWiCon, Wiesbaden
Architektura Ferdinand Heide, architekt BDA, Frankfurt am Main
Aranżacja światła Day & Light Lichtplanung Frank Vetter, Monachium
Zdjęcia RMCC Thomas Ott